TENNER OG TANNSTELL

Av Ingrid Myklebust – Corgi Post 4/97

MELKETENNER

Når valpen er ca. 4 måneder begynner den å felle melketennene. Det er normalt 28 melketenner. Valpen bør være ferdig med tannfellingen når den er ca. 6 måneder, og ved 9-månedersalderen bør den ha fullt tannsett, 42 nye tenner.Vanligvis felles melketennene på normal måte, dvs. de faller ut av seg selv. Vi må imidlertid være meget oppmerksomme i tannfellingsperioden.

Det hender at noen tenner ikke faller ut før den nye tannen kommer, og valpen får «dobbelt tannsett». Det er da stor mulighet for at den nye tannen ikke utvikler seg normalt, og melketannen bør derfor få «hjelp» til å komme ut. Man bør ikke utsette trekkingen av melketennene hvis man vil gi hunden et normlt tannsett. Senest ved 7 måneders alder bør alle melketenner være borte.

HJØRNETENNER

Det høres stadig om skjeve hjørnetenner. Dette kan ha to årsaker; enten er dette arvelig betinget, eller melketannen har blitt sittende igjen etter at den nye tannen har begynt å komme ut. Det er grunn til å være meget oppmerksom på dette, da det blir for liten plass for den nye tannen til å utvikle seg riktig. Plassen som er igjen er så trang, at den må finne nye veier for å trenge seg frem. Resultatet vi ser i slike tilfeller, er at tannen står skjevt og ofte ligger langsetter på forsiden av fortennene.

Er man oppmerksom på dette tidlig, kan veterinæren trekke melketannen og det blir plass for den nye. Dette er viktig! Dersom veterinæren vegrer seg for å trekke tenner, må oppdretteren eller andre erfarne oppdrettere kontaktes for råd.

Veterinærer med spesiell interesse for tenner finnes også.

Jeg pleier ofte å si at hvis tannfellingen ikke følges opp og tennene vokser feil, er «toget gått». Det er vansklig å rette opp senere. Trekking av hjørnetenner må skje ved at hunden «sover». Veterinæren avgjør hvilken bedøvelse som er nødvendig. Det er imidlertid svært viktig at trekkingen skjer riktig ved at både tannen og roten bør fjernet. Det må ikke tillates at hjørnetannen «klippes» av. Det sies at roten i slike tilfeller skal råtne og bli borte av seg selv. Det er imidlertid stor sannsynlighet for at det blir bettenelse i denne roten, og det er ikke vanskelig å tenke seg hva følgende blir – nemlig operasjon for å fjerne restene. Det hender også at roten brekker ved felling og samme problem kan oppstå. Hele tannen og hele roten må ut.

SKADEDE MELKETENNER

Det hender at en melketann blir skadet. Det blirt da kanskje et sår i emaljen. Det er viktig å vite at dette må behandles, da det er stor risiko for infeksjon. På samme måte som med mennesketenner, vil nerven ligge åpen. Infeksjon i tannen og kanskje også i kjeven kan være resultatet. Det er også verd å tenke på hvilken smerte dette er for valpen. Dersom en tann må trekkes for tidlig hender det at veterinæren velger å sy et par sting for å «tette» hullet.

KORREKT BITT

I tannfellingsperioden er det også viktig å følge med om bittet blir riktig. En corgi skal ha saksebitt slik som tegningen viser. Dersom valpen får «dobbelt tannsett» på en eller flere tenner, kan bittet utvikles feil, dvs. at valpen kan utvikle underbitt, overbitt eller tangbitt. På utstilling vil det påvirke premiegraden, dersom hunden har feil bitt.

HUNDENS FERDIGE TANNSETT

Ved fullt tannsett skal hunden ha 42 tenner. Man bør fremelske fullt tannsett ved avl, men det hender ofte at en tann eller to mangler. Noen dommere setter premiegraden ned ved tannfeil, mens andre overser dette hvis de mener hunden ellers har mange gode kvaliteter. Det man imidlertid bør være nøye med ved parring av tispe med tannmangel, er å velge en hannhund som ikke har det problemet selv eller i sine linjer. Da blir ikke feilen doblet.

STELL AV TENNER

Man må begynne tidlig med tilvenning av tannpuss og stell av tenner. Valpen må lære at eieren skal få lov til å holde på inni munnen. Det er lurt å kjøpe en babytannbørste. Den er myk og vil ikke skade tannkjøttet. Man kan starte veldig forsiktig, litt av gangen som tilvenning. Man må nok være litt tålmodig i tannfellingstiden da tannkjøttet er sårt i denne perioden. På apoteket kan man få kjøpt både tannbørste og tannkrem for hunder. I tannfellingsperioden hvor tannkjøttet er sårt, kan man benytte et vått lommetørkle på fingeren og føre dette langs tennene, Det er mykt og tilvenning vil fortsatt være mulig.

TANNSTEN

Det er viktig å holde tannsten borte. Er man flink til å pusse jevnlig, vil tennene holde seg fine og hvite. Noen hunder trenger å få pusset tennene ofte, mens andre kan greie seg med pussing noe sjeldnere.

TENNER OG TANNSTELL

For å holde plakk borte kan det brukes klorhexidin som er et antiseptisk middel. Dette dreper bakterier og beskytter mot belegg. Klorhexidin kan kjøpes respetfritt på apotek, enten på flaske eller som spray.

Det er verd å merke seg at det både på melketenner, «doble tannsett» og ferdige tannsett, kan legge seg matrester i enkelte lommer. Dette vil utvikle bakteriedannelse og i verste fall føre til infeksjon. Det er derfor viktig med jevnlig tannstell, både for å unngå tannsten og for å unngå infeksjoner i munnhulen. Den vanligste årsaken til at det lukter vondt av munnen på en hund er at det er utviklet tannsten og en infeksjon i tannkjøttet. Blir det ikke behandlet i tide, kan infeksjonen smitte til tannen og videre til kjeven.

GENERELL FOREBYGGELSE AV TANNSTEN.

Venn hunden tidlig til å pusse tenner.

Har hunden allerede opparbeidet tannsten, må tannstenen fjernes. Enten ved tannskraping eller hos veterinær.

La hunden få tyggeben som ikke er skadelig, da holdes også tannkjøttet friskt.

Oppsøk veterinær hvis du er usikker på om det er nødvendig med behandling.